Interview met David Launspach

Onze UX'er en designer vertelt over het nieuwe design

In 2021 zijn we hard gegroeid en een van de fijne toevoegingen aan het team is designer en UX’er David Launspach. Dankzij David’s creativiteit en professionaliteit kunnen we de volgende stap zetten op het gebied van gebruikerservaring en design. Begin juni maken veel van jullie kennis met David’s werk, wanneer het nieuwe design van het Learning Heroes platform wordt gelanceerd. In dit interview lees je meer over hoe dit tot stand is gekomen.

Maar first things first, hoe is jouw carrière gestart?

Ik ben begonnen aan de Kunstacademie waarbinnen ik veel ervaring heb opgedaan met verschillende disciplines. Ik ben daar begonnen bij grafisch vormgeven en multimedia, waarna ik een tijdje bij advertising heb gezeten. Wat me altijd bleef en blijft trekken is conceptontwikkeling. Conceptontwikkeling beidt namelijk de vrijheid om iets neer te zetten wat echt perfect past. Daar houd ik van. 

Ik heb bij verschillende bedrijven in binnen- en buitenland gewerkt in rollen zoals graphic designer en digital designer voor websites, apps en alles ertussen in. Sinds enkele jaren doe ik dit als zelfstandige, onder andere bij Learning Heroes.

En wat is de kern van jouw vakgebied?

De gebruiker van een platform of systeem op de beste manier van A naar B brengen. Dit betekent niet alleen dat het er goed uit moet zien, de gebruikerservaring moet ook perfect zijn. Dat is essentieel. Iedereen ergert zich aan onnodige kliks, verdwalen en een teveel aan alles, dan raak je jouw gebruikers kwijt. Als je de gebruikservaring optimaliseert, dan blijven gebruikers langer op je platform en ben jij als aanbieder succesvoller. 

Dit heb ik ook voor jullie gedaan en dat vind ik het leukste aan mijn vak; de ervaring en het gebruik van het algemene gebruikersplatform verbeteren en optimaliseren. We hebben hier met het volledige team aan gewerkt omdat het alle disciplines raakt. Het was echt een team effort. 

Wat trof je bij ons aan….

Het ‘oude’ design oogde voor buitenstaanders als een keuken die telkens is uitgebouwd. Je ziet heel veel verschillende elementen. Met de manier waarop jullie Learning Heroes flink hebben uitgebouwd de afgelopen jaren, is het ook logisch maar ook heel erg zichtbaar! Dit is dan ook een enorm leuke klus geweest.

Je stapt binnen in die aanbouwkeuken, hoe ga je te werk?

Je doet eerst een stukje gebruikersonderzoek. Als veel gebruikers hetzelfde opmerken, dan weet je dat je daar iets mee moet. De tweede stap is het ontwerpen en uitwerken van de wireframes. Een wireframe is een geraamte van de website, maar nog zonder het design. Je laat zien: hier komt een blokje tekst, hier komt een knopje, maar alles zonder opmaak. Het is de volledige omgeving in kaart brengen zonder emotie.

david-wireframe-1
david-wireframe-2

"De jonge doelgroep moet zich vooral niet vervelen. De vraag is veel meer: vind ik dit leuk genoeg om mee te werken."

Vervolgens doe ik inspiratie op voor het design. Dat begint meestal met het maken van digitale moodboards. Je kijkt wat anderen doen, hoe zij het doen, en wat daar wel en niet werkt. Tegelijkertijd begin je te schetsen met pen en papier met de eerste ideeën. Hier begint echt de creatieve fase.  

Vervolgens leg je de designideeën op de wireframes. Ik maak dan meestal eerst een zwart-wit design en vul die later met kleur in. Zeker voor Learning Heroes was het belangrijk om te beginnen in zwart-wit, omdat verschillende klanten hun eigen kleuren gebruiken. Het moest werken in zwart-wit, dan weet je dat het in vele kleurencombinaties ook goed werkt.

Als dat klaar is dan heb je een prototype. De developers, de programmeurs gaan het daadwerkelijk bouwen. Ik maak als het ware het ontwerp van de auto, de developers plaatsen de motor erin en maken alles werkend. En in dat proces komen ze vaak nog met nieuwe ideeën of moeten we bepaalde dingen aanpassen. Zo wordt het echt een team effort.

Wat de gebruiker straks merkt is dat ze veel sneller en met minder frustratie door het platform gaan. Het plezier om ermee aan de slag te gaan zal groter worden. Dat ga je terugzien in het gebruik ervan. Dat weet ik zeker!

Hoe is het om met en voor Learning Heroes aan de slag te gaan?

Heel fijn! Dat is zowel de manier van werken als hoe wij met elkaar samenwerken. Jullie vertrouwen mij in mijn vak en luisteren naar mijn voorstellen. Het is niet: ‘je hebt twee uurtjes om dit of dat te doen. Jullie gaan voor het beste eindresultaat in een gezamenlijk traject en snappen dat het ontwikkelen en realiseren van een concept, tijd kost. Learning Heroes werkt tenslotte op dezelfde manier. Het is ook fijn om te merken dat alles bespreekbaar is en niet alles gebeiteld is in steen. Ook zijn er geen gevoelige onderwerpen. We werken heel transparant met elkaar. Ook de hoge mate van professionaliteit valt op.

Er is een hoop veranderd in gebruikerservaring en uiterlijk van digitale platformen over de jaren heen, wat heb jij de afgelopen jaren gezien?

Je ziet vooral subtiele veranderingen met eens in de zoveel tijd grotere veranderingen. Neem als vergelijking weer die auto. Die is ook al lange tijd grotendeels hetzelfde, eens in de zoveel tijd gebeurt er iets groots, zoals Tesla met de elektrische auto. Of neem bijvoorbeeld Apple die met de iPhone de wereld van design op z’n kop zette met apps, widgets, mobiele vormgeving etc. In de toekomst zou het 5G-internet voor grote verandering kunnen zorgen. De gebruikersbeleving kan steeds groter worden aangekleed door snellere laadtijden en processoren. Een ontwikkeling die je nu ziet is dat we steeds meer met componenten gaan werken. Wij maken de componenten op en geven daarbij een aantal templates, en de klant kan dit zelf bij elkaar slepen. Het wiel is namelijk op zoveel plekken al uitgevonden, het hoeft niet steeds opnieuw. 

Waar gaan we jouw werk nog meer terugzien?

Ik ben momenteel met jullie aan de slag voor een jongerenplatform voor het Voedingscentrum. Weer een leuke opdracht omdat dit een hele andere manier van ontwerpen vraagt. De jonge doelgroep moet zich vooral niet vervelen. De vraag is veel meer: vind ik dit leuk genoeg om mee te werken, ga ik er mee door en zorgt het uiteindelijk voor gedragsverandering? Lekker uitdagend!

Klaar om te beginnen?

Start vandaag nog met jouw learning journey of stel ons een vraag over leerconcepten voor jouw organisatie. We horen graag van je!

Of stuur je bericht met dit formulier

Laat je inspireren door
ons Learning Heroes team

Nieuwsgierig naar wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Maak een afspraak voor een creatieve sessie!

Tijdens deze sessie krijg je handige tips en verrassende ideeën, doe je inspiratie op met onze succesvolle klantcases en ontdek je hoe jouw organisatie slimmer kan leren en beter presteren.

Ja, ik plan een creatieve sessie!

Laat hier je gegevens achter. Carolien, Martijn of Jordi plannen snel de creatieve sessie met je in.

Deze site gebruikt cookies om jou een geweldige gebruikerservaring te bieden.
Door LearningHeroes.nl te gebruiken, accepteer je ons gebruik van cookies

Laat je inspireren

Nieuwsgierig naar hoe je organisatie slimmer kan leren en beter presteren? Plan een creatieve sessie. Ontdek inspirerende en succesvolle tips, ideeën en klantcases.

Ja, inspireer me!

Vul je gegevens in. We maken snel een afspraak.