Opmaak van e-learningpagina's

Als je een pagina hebt aangemaakt, kan je aan de slag met de inhoud en opmaak. Hieronder vind je alle mogelijkheden voor de opmaak. Er is een ander artikel gewijd aan alle elementen en werkvormen die je toe kan voegen.

Pagina instellingen

Rechtsboven vind je de knop 'Pagina instellingen', hier kan je wat basisinstellingen toepassen. Kies hier de paginanaam en maak de header van de pagina op. Voor de header kan je een afbeelding uploaden met titel en ondertitel. Je kan kiezen voor een schermvullende header, een smalle header of een header met de titel eronder. Terwijl je de instellingen voor de header bepaalt, zie je de wijzigingen live doorgevoerd worden. Het is niet verplicht om een header te gebruiken. Door onder 'Kies je header' voor de eerste optie te kiezen, verdwijnt de header weer.

Hoe voeg je een nieuwe rij toe?

Op de pagina van je e-learning kan je onderaan via 'Kies aantal kolommen' een nieuwe rij aanmaken. Je kan hierbij kiezen uit 1, 2 of 3 kolommen. Je kan ook kiezen voor 2 kolommen waarbij de linker- of rechterkolom twee keer zo breed is als de andere kolom. Op mobiel zullen de kolommen ongeacht de keuze onder elkaar worden weergegeven.

Hoe maak ik een rij op?

Voor rijen zijn de volgende opmaakmogelijkheden beschikbaar:

• Achtergrondkleur: deze is standaard ingesteld op transparant.
  • Achtergrondkleur over de hele breedte: als je deze optie aanvinkt, wordt de achtergrondkleur helemaal uitgerekt van het structuurmenu aan de linkerkant tot aan de rechterrand.
  • Tekstkleur: deze is standaard ingesteld op zwart, tenzij jouw huisstijl een afwijkende tekstkleur heeft.
  • Padding: met padding voeg je extra ruimte rondom de rij toe voor een minimalistischere weergave.
  • Pas de ruimte boven en onder de rij aan: Hiermee kan je de marge aanpassen boven en onder de rij. Als je meerdere rijen onder elkaar hebt met verschillende achtergrondkleuren, kan je door dit aan te vinken en de waarden op 0 te zetten, de rijen tegen elkaar aanzetten.
  • Border dikte, radius & kleur: Hiermee voeg je een lijn toe rondom de rij. Met de radius kan je afgeronde hoeken maken.
  • Schaduw: Hiermee krijgt de gehele rij een schaduw.
  • Extra class(es): voor de gevorderde gebruiker kan je elke class uit de stylesheet van jouw omgeving hier invoeren. Hiermee kan je bepaalde elementen uit jouw omgeving terug laten komen in de training.

Hoe voeg ik een element toe in een kolom?

Binnen een kolom kan je op het plusje klikken om elementen toe te voegen. Kies het gewenste element en voeg hem toe aan je pagina.

Je kan zoveel rijen en elementen aan een pagina toevoegen als je zelf wilt, maar houd er rekening mee dat dat op mobiel/tablet niet altijd even prettig kan zijn omdat je dan veel moet scrollen. Verdelen over meerdere pagina’s werkt vaak prettiger.

Hoe pas ik de volgorde aan?

Je kan de rijen onderling verslepen door op het versleep-icoontje te klikken en met je muis te slepen. Daarnaast kan je elementen in een kolom onderling verschuiven. Als je op een element gaat staan, verschijnen er twee pijltjes waarmee je het element naar boven of naar beneden kan verplaatsen. Houd er rekening mee dat je elementen niet uit de kolom kan verplaatsen.

Teksteditor

Wanneer je een stuk tekst selecteert, krijg je opties om de stijl aan te passen. De volgende keuzes zijn beschikbaar:

B. Vetgedrukt
I. Cursief
U. Onderstreept
A. Doorgestreept
#. Link maken
L. Links uitlijnen
C. Tekst centreren
R. Rechts uitlijnen
H2. Titel groot
H3. Titel middelgroot
1. Nummering
• Opsommingstekens
HTML: selecteer een stukje HTML-code in het tekstvak en druk op de HTML-knop om de code uit te voeren. Hiermee kan je geavanceerde styling toepassen.