Categorieën

SCORM-trainingen

We ondersteunen SCORM-trainingen binnen ons platform. Met SCORM bouw je in een andere authoring tool een training en laad je die via SCORM bij ons in. Belangrijk om hierbij te beseffen is dat wij de SCORM-training min of meer 'afspelen'. Wij hebben dan geen invloed op de inhoud en werking van de training. Indien er een fout in de training zit, zal je de auteur moeten vragen dit te herstellen. Je kan vervolgens de SCORM-training opnieuw uploaden.

Volg de stappen in 'Training aanmaken' om de training aan te maken. Kies bij content type voor SCORM. Als je de training hebt aangemaakt, opent het SCORM-beheer. Hier upload je één of meerdere SCORM-pakketten.

  1. Klik op 'Voeg SCORM pakket toe'.
  2. Voeg een titel en beschrijving toe. Een SCORM-pakket wordt weergegeven als thema op de overzichtspagina in de e-learning. Je kan dit dus vergelijken met de titel en beschrijving van een thema.
  3. Upload vervolgens het SCORM-pakket. We ondersteunen SCORM 2004 3rd en 4th Edition. Over het algemeen kan je in je authoring tool eenvoudig kiezen in welk formaat je de training wilt exporteren.
  4. Klik op opslaan of bekijk eventueel een preview.
  5. Je kan meerdere SCORM-pakketten uploaden per e-learning. Deze worden dan als thema's weergegeven binnen een e-learning. Op die manier kan je een complexere training opbouwen.

SCORM-trainingen hebben ook een aantal beperkingen. We zijn qua opslaan van data en voortgang volledig afhankelijk van wat er in het SCORM-pakket is ingesteld. Indien je niet de data terugkrijgt die je verwacht, is het dan ook verstandig eerst na te gaan bij de maker van het SCORM-pakket of deze de werking kan aanpassen.

De belangrijkste beperkingen van SCORM:

  • De maker van het SCORM-pakket moet voortgang instellen, dus bepalen op welk punt een bepaald percentage van de e-learning is gedaan. Doet de maker dit niet, dan zal de voortgang simpelweg 0% zijn indien de training nog niet is afgerond, en 100% indien de training is afgerond. Als je meerdere SCORM-pakketten per e-learning hebt geüpload, dan berekenen we de voortgang op basis van het aantal pakketten dat de gebruiker heeft afgerond van een e-learning. Bestaat jouw e-learning uit 4 pakketten waarvan de gebruiker er 1 heeft afgerond, dan is de voortgang 25%.
  • We slaan enkel antwoorden op die het SCORM-pakket doorgeeft. Vrijwel nooit worden dus antwoorden opgeslagen van open vragen en dergelijke, meestal wel van toetsvragen, maar soms krijgen we enkel een eindscore door.
  • Het eventuele certificaat voor een SCORM-training wordt gegenereerd wanneer het SCORM-pakket doorgeeft dat de e-learning succesvol is afgerond. De maker zal dus moeten instellen dat het 'completed' event wordt afgevuurd als de gebruiker is geslaagd voor de toets.
  • We kunnen de diepgaande statistieken en rapportages die we hebben voor e-learnings gemaakt binnen onze editor niet genereren voor SCORM-trainingen. 

Voor geavanceerde gebruikers, we hebben de volgende gegevens tot onze beschikking in geval van een SCORM-training:

  • Progressie (0-100), geeft aan hoe ver de gebruiker is. Dient ingesteld te worden door de maker van de SCORM-training.
  • Score
  • Status (voltooid/onvoltooid)
  • Exit punt: op welke plek in de training verlaat de gebruiker de training. Dit gebruiken we om de gebruiker op dezelfde plek te laten starten als hij/zij verder gaat in de training.